HackTUES

Автоматизация и подобрение на учебния процес

Участници

Отбори

Отличени проекти


Трима осмокласници от столичното Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) спечелиха голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES, организиран по инициатива на ученици от ТУЕС.

Проектът за система за автоматизирана оценка на тестове, на основата на технология за разпознаване на изображения, донесе първата награда в състезанието на Телерик Арсов, Антонио Милев и Мартин Дацев (отбор Go6o). Освен купа ТУЕС и грамоти, тримата получиха възможност за двуседмична практика в Nemetschek България, безплатно обучение за първия модул Fundamentals на SoftUni, както и специалната награда от ChaosGroup. На второ място се класираха учениците от отбор R&T с проект за визуализация на код с блок-схеми. Те получиха и специални награди от MusalaSoft и StandByte. Третата награда в хакатона беше отредена за отбор Coding Masters с проект за система за обмен на информация и знания между учениците. Наградата за оригинална идея беше връчена на отбор P2W за проекта им за забавна електронна игра с образователни въпроси. Проектът на отбор TANKK Crew за онлайн компилатор и система за проверка на задачи беше отличен с награда за най-добро представяне и с награда от HackBulgaria. Nemetschek България връчиха още една специална награда на отбор Няма значение за проекта им за електронен дневник. Всички 18 отбора получиха сертификати за успешно участие.

Хакатонът е нов вид състезание, което събира на едно място много участници от ИТ сферата, които работят в продължение на три дни върху разрешаването на конкретен казус. В първия ученически хакатон с тема „Автоматизация и подобряване на учебния процес“ участваха над 80 ученика от 8 до 12 клас на Технологично училище Електронни системи. Целта на HackTUES е да допринесе за модернизиране на учебния процес в училището, както и да даде възможност на ученици от различни класове да придобият практически опит в създаването на софтуер, работата в екип и в подкрепата на обществени каузи. Ментори на отборите и членове на журито са както преподаватели от училището, така и представители на различни компании, работещи в сферата на информационните технологии. Инициативата беше подкрепена от SoftUni, HackBulgaria, MusalaSoft, ChaosGroup, Astea, Nemetschek, StandByte и Subway.

Идеята за състезанието идва от ученици от 10-ти клас в ТУЕС и среща подкрепата на ръководството на училището.

„Станахме свидетели на едно изключително интересно състезание и се убедихме, че учениците имат много идеи. Наша задача е да създаваме възможности тези идеи да видят бял свят. Хакатонът е една чудесна възможност за това и съм убедена, че той ще се превърне в традиция за ТУЕС.“

доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС


🥇 Първо място

Go6o

Участници: Телерик Арсов, Антонио Милев, Мартин Дацев

Проект: Автоматизирана оценка на тестове

HackTUES - First place

🥈 Второ място

R&T

Участници: Антонио Миндов, Дария Никитова, Кристиана Иванова, Петър Петров, Ясен Алексиев

Проект: Визуализация на код с блок-схеми

HackTUES - Second place

🥉 Трето място

Coding Masters

Участници: Габриел Гарвалов, Дейвид-Николас Петров, Илиян Кордев, Филип Пепегов, Кристиан Томов

Проект: Система за обмен на информация и знания между учениците

HackTUES - Third place