Hack 30xTUES

Old School, New Technologies

Участници

Отбори

Отличени проекти


Голямата награда на ученическия хакатон в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София спечели приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение.

То е разработено от Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев и Петър Милев, ученици от 11Б клас. Отборът им КОКОБЕ взе и специалната награда на TelebidPro с възможност за стаж и менторство.

Друг проект, базиран на машинно самообучение, спечели второто място в хакатона – приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите. То е разработено от деветокласниците в ТУЕС от отбор Old and Bald - Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев и Самуил Георгиев.

Третата награда е за проект за игрална конзола, която беше демонстрирана пред журито от отбор IDK - Михаил Киров, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов от 10Б.

В четвъртото издание на тридневния ученически хакатон Hack 30xTUES участваха 45 отбора с ученици от 8-ми до 12-ти клас. Те създадоха софтуерни и хардуерни проекти по теми, свързани с 30-годишния юбилей на училището:

  • Бизнес, училище, университет, посветена на 3-те необходими елемента за успешно ИТ образование;
  • Digital past – за възраждане на историята и интереса към миналото с помощта на технологиите;
  • 30xТУЕС – за проекти за честване на юбилея на училището.

Отборите победители получиха като награди възможност за закупуване на техника, награди от TelebidPro, SAP и Uber Engineering в София, както и посешение в офиса на SoftServe.

Осем други отбора получиха специални награди за проектите си. Отбор Mamutite222 - Георги Стефанов, Самуил Иванов, Владислав Миленков, Стефан Гълъбов от 10-ти клас – бяха отличени от развойния център на SAP в София за проекта си за игра, вдъхновена от битката в Дюнкерк.

Теодор Станишев от отбор Fluffy Bears получи персонална награда от ScaleFocus. Осмокласниците от Autardia - Кристиян Стоименов, Стела Касабова, Виолета Кабаджова, Стефани Стайкова, Стефан Босев - получиха наградата на Софтуерния университет. Немечек България отличиха 12-токласниците от отбор Ime - Николай Станишев, Иван Милев и Иво Тодоров - за систематичния им подход в проекта им за игра в терминал. Отбор Why Not - Кристиян Стоименов, Калоян Ангелов, Виктория Радкова, Слав Кирилов и Християн Генчев - получиха награда от Статсофт за проект с вградени микрокомпютърни системи. Проектът за текстов редактор на 9-токласниците от Project Hogwarts - Александър Стоичков, Иван Димитров, Кристиян Йочев, Георги Корчаков и Виктор Петров – беше отличен от Cloud Balkan. Награда от компанията получи и отбор Programming Zygotes - Милен Илиев, Михаил Колев, Антонио Такев, Валери Добрев и Николай Йончев – за проекта им за редактор разчитащ текст от снимка. Осмокласниците от Thunder System – Мартин Вайер, Боян Иванов, Мартин Врачев, Мартин Дамянов, Петър Дамянов – получиха награда от Live to Lift.

В журито на полуфиналите и финалите на хакатона участваха представители на компаниите-партньори, ИТ професионалисти, завършили ТУЕС, и преподаватели от училището.

Спонсори на юбилейното издание Hack 30xTUES са развойният център на SAP в София, SoftServe, TelebidPro, VMware, Dopamine, ScaleFocus, Софтуерен Университет, Accedia, Astea Solutions, Немечек България и Uber Engineering в София. Партньори в организацията на събитието са София Тех Парк, Смартком - България АД, init Lab, Cloud Balkan и Пирин Спринг.

В хакатона участваха почти половината настоящите ученици в ТУЕС. В работата им помагаха над 40 ИТ професионалисти като ментори - представители на компаниите-партньори, експерти, завършили училището преди години и преподаватели. Събитието беше организирано от екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Hack 30xTUES е уникално събитие не само, защото е организирано от ученици за ученици, но и защото дава на участниците възможност за изява, незабравими спомени и мотивация за развитие. Учениците придобиват нови знания, умения за работа в екип, комуникационни и презентационни умения, както и ценни контакти с ИТ професионалисти.


🥇 Първо място

COCOBE

Участници: Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев, Петър Милев

Проект: Приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение

Hack30xTUES - First place

🥈 Второ място

Old and Bald

Участници: Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев, Самуил Георгиев

Проект: Приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите

Hack30xTUES - Second place

🥉 Трето място

IDK

Участници: Михаил Киров, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов

Проект: Игрална конзола

Hack30xTUES - Third place